Menü
Miras Davaları

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir?

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi hakkında merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Sorularınızı, aşağıda bulunan yorumlar bölümünden iletebilirsiniz. Hukuki desteğe ihtiyaç duyduğunuzda randevu almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir?

Miras bırakan, belirli bir malını veya mirasın tamamını üçüncü kişilere devretme hakkına sahiptir. Ölünceye kadar bakma akitlerinde ise bakım borçlusu bir mal veya hizmet karşılığında bakım alacaklısına ölene kadar bakmayı kabul eder. Bakım alacaklısı da bakım borçlusunun bakım ve gözetimi karşılığında ona bir malvarlığını devreder.

Vesayet Nedir

Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Ölünceye kadar bakma sözleşmelerinin geçerliliği, Medeni Kanunda reddi miras hükümlerinde olduğu gibi sıkı şekil şartlarına tabi tutulmuştur. Bu kapsamda sözleşmenin geçerli olabilmesi için öncelikli olarak resmi şekilde yapılması gerekir. Bu şartlara göre ölünceye kadar bakım sözleşmesi ilk olarak miras sözleşmesi gibi yapılabilir. Miras sözleşmeleri ise resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmelidir. Resmi vasiyetname düzenlenmesi için iki tanık ile birlikte notere veya sulh hukuk hâkimine başvuru yapılmalıdır. 

Ayrıca bu sözleşmeye konu edilen mal bir gayrimenkul ise, akdin tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılması da mümkündür. Ancak konutun aile konutu olması ile ilgili düzenlemelere dikkat edilmesi gerekir. Sonuç olarak, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılmaktadır. Bu sözleşmeler ayrıca noterde ve sulh hakimi huzurunda da yapılmaktadır.

Vesayet Nedir

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi İle Tapu Devri Nasıl Yapılmalıdır?

Ölünceye kadar bakma sözleşmeleri, tapu müdürlüğünde resmi senet şeklinde de yapılmaktadır. Ancak bu sözleşmeler, noterde veya sulh hukuk hâkimi önünde yapılmışsa, tekrar tapu sicil müdürlüğünde bir işlem yapmaya gerek yoktur. Bu sözleşmeye konu edilen gayrimenkulün mutlaka bakım borçlusuna ait olması zorunluluğu yoktur. Üçüncü bir kişiye ait gayrimenkul de ölünceye kadar bakma sözleşmesine konu edilebilir. Ancak bu durumda gayrimenkul malikinin resmi senette imzası olmalıdır.

Kanun ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde bakım alacaklısı malvarlığı üzerinde ipotek tesis etme hakkına sahiptir.  Bu düzenleme kanunun bakım alacaklısını koruma amacı nedeniyle getirilmiştir. Bu sözleşme ile tapu devrinin nasıl yapılacağı ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi örneği hakkında alanında uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. İstanbul Barosu'na bağlı olarak avukatlık hizmeti vermektedir. Uzmanlık alanı, aile hukukundan kaynaklanan davalardır. Boşanma avukatı olarak Milliyet/Pembenar ekinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Yorumlar

    Yorum Bırak